“Het koffiebekertje mag blijven?”

Het laatste nieuws vanuit de tweede kamer. Papieren koffiebekers stonden op het punt om te verdwijnen vanwege Europese regels tegen wegwerpplastic en de strenge interpretatie ervan in Nederland. Vanaf 1 januari zouden deze bekers, vanwege de plastic coating, niet meer worden toegestaan, met name in kantoren.

Koffiebekertje mag blijven

Echter, onverwacht werden de koffiebekers gered door twee moties ingediend door de VVD en aangenomen door de Tweede Kamer. Eerder had de Kamer al besloten om een toeslag op plastic verpakkingen, zoals saladebakken in supermarkten, te schrappen, omdat dit niet leidde tot minder zwerfafval en de kosten verhoogde.

De aangenomen moties geven aan dat recycling van wegwerpbekers mogelijk is, mits dit op de juiste manier wordt ingezameld. De regering wilde oorspronkelijk alleen ‘hoogwaardige’ recycling toestaan, waarbij bekers weer tot bekers worden verwerkt, in plaats van bijvoorbeeld toiletpapier zoals nu gebeurt. De moties benadrukken een ruimere definitie van ‘hoogwaardig’, wat in lijn is met Europese richtlijnen.”

Trouw kwam afgelopen weekend met een bericht hierover …

Wegwerp plastic koffiebekertje mag blijven! De koffiebekers zijn gered door twee moties ingediend door de Tweede Kamer

Vloeistoffen opvangen Koffiebekers optimaal inzamelen, scheiden en recyclen

Om ervoor te zorgen dat lege koffiebekers gerecycled kunnen worden, is de manier van inzamelen en scheiden erg belangrijk. Koffiebekers waar nog een beetje vloeistof in zit, of een plastic/houten roerstaafje, fruitafval of ander afval worden gezien als vervuild en als restafval verbrand.

Aparte opvang voor vloeistoffen

Met een aparte opvang voor vloeistof naast de openingen voor bekers, maken we het voor de gebruikers makkelijker om koffiebekers ‘schoon’ in te zamelen. Het overige afval dat in de koffiebeker is verzameld, kan worden gescheiden in de compartimenten voor plastic en GFT-afval. Via de afvalscheidingswijzer aan de achterzijde van het afvalscheidingssysteem zorgen we voor meer bewustwording in het weggooigedrag en ontstaan er schonere grondstofstromen.

Het begint bij inzameling aan de bron

Schone grondstofstromen bij de bron inzamelen, is belangrijk voor het scheiden en afvoeren van het afval. Als het afval niet op de juiste manier wordt gescheiden is het niet meer geschikt voor recycling en als restafval verbrand. Waardevolle grondstoffen en energie gaan verloren en bij de verbranding komt CO2 vrij. Dat kan anders.


Wegwerp plastic koffiebekertje mag blijven! De koffiebekers zijn gered door twee moties ingediend door de Tweede Kamer

Herena Afvalbakken. Bekijk ons volledige assortiment. Begin nu met duurzaam afval scheiden. Herena Afvalbakken biedt een breed assortiment aan van totaaloplossingen voor gescheiden afval voor kantoor, onderwijs, overheid, zorg, horeca en winkels. Ook rookvoorzieningen behoren tot ons assortiment. Bent u klaar voor uw afval transitie? Voor meer informatie neem contact met ons op.