Vloeistoffen opvangen

Vloeistoffen opvangen, optimaal inzamelen, scheiden en recyclen

Om ervoor te zorgen dat lege koffiebekers gerecycled kunnen worden, is de manier van inzamelen en scheiden erg belangrijk. Koffiebekers waar nog een beetje vloeistof in zit, een plastic/houten roerstaafje, fruitafval of ander afval worden gezien als vervuild en als restafval verbrand.

Aparte opvang voor vloeistoffen

Met een aparte opvang voor vloeistof naast de openingen voor bekers, maken we het voor de gebruikers makkelijker om koffiebekers ‘schoon’ in te zamelen. Het overige afval dat in de koffiebeker is verzameld, kan worden gescheiden in de compartimenten voor plastic en bioafval. Via de afvalscheidingswijzer aan de achterzijde van het afvalscheidingssysteem zorgen we voor meer bewustwording in het weggooigedrag en ontstaan er schonere grondstofstromen.

Het begint bij inzameling aan de bron

Schone grondstofstromen bij de bron inzamelen, is belangrijk voor het scheiden en afvoeren van het afval. Als het afval niet op de juiste manier wordt gescheiden is het niet meer geschikt voor recycling en als restafval verbrand. Waardevolle grondstoffen en energie gaan verloren en bij de verbranding komt CO2 vrij. Dat kan anders.

Gescheiden afval zorgt voor een aanzienlijke kostenbesparing

Door onze koffiebekers op de juiste manier in te zamelen, kunnen we deze optimaal recyclen en voorkomen dat deze als restafval verdwijnen. Koffiebekers zijn prima te recyclen. Het materiaal ervan is inzetbaar als nieuwe grondstof voor toilet- of hygiënepapier. Er kan zelfs een nieuwe koffiebeker van gemaakt worden! Een gescheiden inzameling zorgt voor een aanzienlijke kostenbesparing, door de vermindering van restafval. Ook niet geheel onbelangrijk. Het laatste nieuws omtrent de inzameling van koffiebekers is dat deze na 2023 alleen nog gebruikt mogen worden mits 75% ervan aantoonbaar gerecycled wordt. Meer weten over dit onderwerp? Bekijk hier de officiële bekendmaking van de nieuwste maatregelen

Zijn uw koffiebekers geschikt voor recycling?

Aan de binnenkant van kartonnen koffiebekers bevindt zich een beschermende coating. Deze bestaat uit PLA (polymelkzuur) of PE (polyetheen). Dit zorgt ervoor dat de bekers niet lekken. Beide grondstoffen zijn recyclebaar, maar de voorkeur gaat uit naar het gebruik van PE voor de coating.

Verschil tussen PE- en PLA-coating

Waarom is een PE-coating meer geschikt voor recycling? PLA is gemaakt van een plantaardige grondstof, zoals suikerriet en maïszetmeel. Dat maakt het biologisch afbreekbaar en geschikt voor vergisting. PE is niet biologisch afbreekbaar. Het is gemaakt uit aardolie of aardgas. Toch is een beker met deze coating het best te recyclen, omdat deze stoffen beter te scheiden zijn tijdens het recycleproces.

Recyclen van beker met PE-coating

Het voordeel van een beker met een PE-coating is dat deze van betere kwaliteit is dan de PLA-coating. Er is namelijk minder karton nodig om de beker te maken. De bekers met een PE-laagje zijn gemaakt van 210 grams karton, die met een PLA-laag van minimaal 280 grams karton.

Dat betekent voor PE-gecoate bekers een besparing van 33% bomen in vergelijking met PLA-gecoate bekers. Nog een reden om voor bekers met een PE-coating te kiezen. Tenzij u echt een grote afweer heeft tegen het gebruik van fossiele grondstoffen als aardolie of aardgas. Als u kiest voor een PLA-coating, dan is de vergisting ervan ook zeker een duurzaam proces, maar met beperkte mogelijkheden. De vraag is: Wat is beter voor het milieu?

Recycling boven vergisting

Uit onderzoek van Wageningen University & Research voor de Rijksoverheid  blijkt dat recycling in vergelijking met vergisting beter scoort. Dat komt vooral door het feit dat koffiebekers met een PE-coating kunnen worden ingezet als grondstof voor een nieuw product in plaats van het gebruik van bomen voor primaire papierpulp.

Als u de milieuprestaties van de route van recycling en vergisting bekijkt, scoort die van recycling duidelijk het best. Het recycleproces van koffiebekers produceert minder fijnstof dan bij primaire papierpulp en er is minder hout nodig, waardoor productiebossen minder agrarisch land gebruiken. Dat heeft een positief effect op onze footprint.

Nog een ander groot voordeel van het recycleproces boven vergisting, is dat de papiervezels (afhankelijk van de toepassing) wel 6x opnieuw gebruikt kunnen worden. Dit in tegenstelling tot vergisting waarbij het éénmalig biogas, CO2 en water oplevert.

Vergisten blijkt lastig

Het vergisten van koffiebekers blijkt in de praktijk een lastig proces. De PLA-coating en andere composteerbare plastics hebben veel meer tijd nodig om te composteren dan bijvoorbeeld bioafval. Bioafval wordt al in een paar weken afgebroken. Naast geduld heeft u ook de juiste verhouding van natte (GFT) en droge fractie (composteerbaar plastic) nodig in uw installatie. Dat is een moeilijke klus. We merken ook dat er verwarring is over welke plastic verpakkingen wel of niet composteerbaar zijn. Dat is niet zo vreemd, want het verschil is soms lastig te zien. Dit zorgt voor steeds meer vervuiling in een voorheen ‘schone’ en duidelijke stroom GFT.

Bij Herena gaan we er altijd voor om het maximale uit een product te halen door hergebruik. Onze voorkeur gaat dus uit naar recyclen.

Wilt u meer informatie over vloeistoffen opvangen?

Als u dit formulier wilt verzenden, moet u onze Privacyverklaring accepteren(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.