Circulaire economie

Een afvalloze samenleving

De wereldbevolking groeit nog steeds. De voorraad grondstoffen neemt af… De ambitie van de Nederlandse overheid is om als eerste land ter wereld volledig circulair te zijn. Samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke partners heeft zij als doel de Nederlandse economie in 2050 volledig te laten draaien op herbruikbare grondstoffen. Een afvalloze samenleving waarin afval de nieuwe grondstof is. Er is dan geen sprake meer van de lijn: produceren, consumeren en daarna weggooien. Als dit lukt, heeft dat grote impact op het milieu en een positief effect op de welvaart. Er is namelijk geen uitstoot meer van CO2 (wat vrijkomt bij afvalverbranding) en sommige afvalstoffen brengen geld op als ze opnieuw als grondstof worden gebruikt.

Tot nu toe lukt het Nederland nog niet om de economie en afvalsystemen dusdanig in te richten dat we producten en grondstoffen maximaal kunnen hergebruiken en waardevernietiging voorkomen. De meeste huishoudens zijn inmiddels redelijk gewend om het afval te scheiden, maar op de werkvloer liggen nog kansen. In het onderwijs of in de zorg bijvoorbeeld zijn de richtlijnen voor het afval niet altijd duidelijk, het wordt niet aantrekkelijk gemaakt en er wordt te weinig geïnvesteerd in afvalscheiding en afvalpreventie.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Het begint allemaal bij onze afvalproductie. Zolang we het gezamenlijke afval niet terug kunnen brengen naar zijn specifieke grondstof, is een circulaire samenleving een ‘ver-van-ons-bed-show’. Een betrokken organisatie zou niet alleen aandacht moeten hebben voor zijn werknemers en klanten, maar ook voor het milieu. Verantwoordelijk omgaan met het afval. Dat is de boodschap. Door afval te scheiden ben je als bedrijf een Maatschappelijk Verantwoorde Ondernemer (MVO). Uit onderzoek is gebleken dat het werkplezier van werknemers hierdoor wordt vergroot. Je zorgt niet alleen voor een beter milieu, het werkt ook kostenbesparend. Jaarlijks verhoogt de overheid de afvalstoffenheffing op restafval. Nog een reden om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid restafval vermindert.

De rol van de consument

De consument heeft een belangrijke rol in een circulaire economie. Het kiezen voor duurzame producten moet de nieuwe standaard worden. Daarnaast is het nodig dat mensen spullen langer gebruiken, repareren als het stuk is of naar de kringloopwinkel brengen. Dit gedrag zal aangeleerd moeten worden in het onderwijs of door het voeren van campagnes.

Op naar een circulaire economie met Herena

Om maatschappelijke bewustwording en kostenbesparing te bewerkstelligen is het plaatsen van afvalsystemen niet toereikend. Alle partijen dienen meegenomen te worden in het proces richting een circulaire economie. Het is niet alleen belangrijk dat je draagvlak en bewustzijn creëert bij de medewerkers, gasten en bezoekers. Ook de afvalverwerker en facilitair dienstverlener zullen hier bijvoorbeeld een rol in moeten krijgen. Op die manier is de kans groter dat de verschillende afvalstromen op de juiste manier worden ingezameld en afgevoerd. De belangrijkste voorwaarde voor een circulaire economie.

Herena geeft advies over al deze zaken en ontzorgt op het gebied van afvalscheiding en afvalpreventie. Wij bieden een breed assortiment aan van totaaloplossingen voor gescheiden afval voor alle branches. Van kantoor tot aan ziekenhuis. Ook rookvoorzieningen behoren tot ons assortiment. Is jouw organisatie klaar voor de afvaltransitie?

Wilt u meer informatie over
de circulaire economie?

Als u dit formulier wilt verzenden, moet u onze Privacyverklaring accepteren(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.