Afvalscheidingssystemen Winkels

De publieke of openbare ruimte is een verzamelnaam voor de plekken die wij allemaal gebruiken en voor iedereen toegankelijk zijn. Hier wordt dagelijks veel afval geproduceerd en weggegooid. Denk aan het gemeentehuis, de bibliotheek, winkelcentra, stations, dorpspleinen en straten.

Winkels en winkelcentra doen hun uiterste best om klanten in een schone en hygiënische omgeving te ontvangen. Dat blijkt nogal een uitdaging, want alle retailactiviteiten zorgen per jaar voor een afvalberg van ongeveer 1,2 miljoen ton.

Er is dus nog winst te behalen op het gebied van de inzameling en verwerking van circulaire afvalstromen in de retail. Als het afval niet gescheiden wordt ingezameld, dan gaat het als restafval richting de verbrandingsoven. Dat kan anders.

Circulaire economie

Inmiddels is afval scheiden een hoofdzaak geworden, waar iedereen zijn steentje aan zou moeten bijdragen. Dit is noodzakelijk om een volledig circulaire economie te realiseren en een duurzame samenleving te creëren. Veel branches weten al dat afvalscheiding nut heeft en handelen hiernaar. Ook gemeenten zien de meerwaarde van afvalbakken in de openbare ruimte. Afval scheiden wordt op deze manier op een laagdrempelige manier gestimuleerd. Onbewust zorgt een afvalbak voor een grote verandering.

Pluspunten afvalscheiding

Een groot deel van het afval in de openbare ruimte bestaat uit kostbare stoffen die prima gerecycled kunnen worden. Het recycleproces wordt een stuk ingewikkelder als dit niet op de juiste manier bij de bron gescheiden wordt.

Het scheiden en opnieuw gebruiken van dit afval zorgt voor een aantal pluspunten. Eén ervan is dat de hoeveelheid afval dat als restafval in de verbrandingsoven verdwijnt, vermindert. Daarnaast hoeven er minder nieuwe grondstoffen te worden geproduceerd en dat is winst voor het milieu. Dit laatste is één van de belangrijkste voordelen van afvalscheiding in de openbare ruimte.

Het verminderen van de hoeveelheid restafval werkt ook kostenbesparend. Het inzamelen en afvoeren van restafval zorgt voor hoge kosten voor organisaties. Er kan dus flink bespaard worden op de bedrijfskosten.

Slimme afvalbakken

Afval dat wordt ingezameld in de openbare ruimte, wordt gezien als bedrijfsafval. Gemeenten en organisaties die publieke plekken beheren, zijn net als bedrijven verplicht zoveel mogelijk afvalstoffen te scheiden. Zij proberen al jaren om de hoeveelheid zwerfafval te verminderen en de openbare ruimte schoner, aantrekkelijker en veiliger te maken.

Onderzoek toont aan dat het scheiden van afval bij de bron goedkoper en efficiënter is dan nascheiding. Daarom kiezen steeds meer gemeenten voor het plaatsen van slimme afvalbakken in de openbare ruimte. Dit voorkomt overlast van zwerfafval. Gemeenten geven hiermee het goede voorbeeld en beschouwen afvalscheiding als de norm.

Goed voorbeeld doet volgen

Bewustwording creëren op het gebied van afvalscheiding en afvalpreventie kan ook op andere plekken. Ook de openbare binnenruimte heeft een educatieve of maatschappelijke functie, waarbij afvalinzameling niet mag ontbreken. Als het goede voorbeeld wordt gegeven in bibliotheken en sportkantines, kan dit voor mensen motiverend werken om thuis ook hun afval netjes te scheiden.

Tips voor het scheiden van afval in de openbare ruimte

Waar begin je als instelling of gemeente om op een verantwoorde manier het afval te scheiden?

Afvalstromen in kaart brengen

Het is belangrijk om in kaart te brengen welke afvalstromen je wilt scheiden. In een gemeentehuis zijn papier & karton, PMD en restafval afvalstromen die veel voorkomen. In de openbare buitenruimte is dit vooral PMD en restafval. Maar dat is niet het enige. Denk ook aan GFT-afval, PET-flesjes en koffiebekers.

Als je weet welke afvalstromen je op welke plekken gaat scheiden, kun je makkelijk de juiste afvalbak samenstellen. Onderzoek wijst uit dat het slim is om per afvalbak niet te veel verschillende afvalstromen in te zamelen.

De juiste afvalbakken

Als de afvalstroom in kaart is gebracht, kun je gaan bepalen welke afvalbakken het meest praktisch zijn en op welke plekken je ze precies wilt plaatsen. Herena Waste Management helpt gemeenten en instellingen met het optimaal scheiden van afval en afvalpreventie. Wij geven advies, helpen bij het hele invoeringstraject en komen met praktische oplossingen voor de openbare binnen- en buitenruimte. Samen zorgen we ervoor dat het bedrijfsafval vermindert en recycling mogelijk wordt.

Heldere communicatie

Als je wilt dat mensen hun afval in de juiste afvalbak gooien, is heldere communicatie noodzakelijk. Het is belangrijk dat je duidelijk uitlegt dat afval scheiden grote milieuwinst oplevert en zelfs kostenbesparend kan werken. Maak de voordelen concreet door te laten zien welke nieuwe producten zijn gemaakt door recycling.

Duidelijke aanwijzingen via kleuren en symbolen op de afvalbak moeten ervoor zorgen dat mensen meteen weten op welke manier zij hun afval moeten scheiden. Het is handig voor de herkenbaarheid om dezelfde symbolen en kleuren te hanteren als voor huishoudelijk afval binnen jouw gemeente.

Plaatsing

Zorg ervoor dat er genoeg afvalbakken in de openbare ruimte te vinden zijn met voldoende volume. Het werkt demotiverend als mensen niet snel genoeg een afvalbak kunnen vinden of eentje die overvol is. Voor het juiste aantal is het raadzaam om rekening te houden met de verschillende afvalstromen, het aantal bezoekers en de inzamelfrequentie.

Afvalbakken van Herena in jouw gemeente

Met de kwalitatieve producten van Herena Waste Management wordt afvalscheiding in de openbare ruimte in jouw gemeente een stuk makkelijker. De afvalbakken zijn gemaakt van zeer sterk materiaal, vast te maken aan de grond en snel en eenvoudig te legen. Een ideale en elegante oplossing voor in de openbare ruimte die het duurzame karakter vergroten.

Duidelijke symbolen en pictogrammen op de afvalbak geven aan welk afval in elke bak thuishoort. De afvalbakken zijn verkrijgbaar in verschillende groottes, maar design op maat is ook mogelijk. En wil je de standaard pictogrammen personaliseren voor jouw openbare ruimte? Dit is mogelijk dankzij een gebruiksvriendelijk magneetsysteem.

De mogelijkheden van Herena Waste Management

Wij helpen je graag bij de bewustwording van afvalscheiding bij jou in de openbare ruimte. Ben je benieuwd welke afvalbakken het meest geschikt zijn voor jouw locatie? Of heb je vragen over de mogelijkheden van Herena Waste Management? Neem dan gerust contact met ons op om te bespreken wat de meest passende manier is om hier vorm aan te geven.

Prullenbaken Winkels

Populairste en meest verkochte afvalscheidingssystemen
voor Winkels en Winkelcentra:

Start jij ook met circulair inkopen?

We putten onze aarde in hoog tempo uit. Dat roer moet om! We moeten meer doen, met minder.
We moeten grondstof en blijven hergebruiken door circulaire producten te kopen.
En we moeten bij aanschaf al nadenken over end-of-life. Ben je klaar om mee te doen met de circulaire wereld?
Vraag hier direct je offerte aan.

Wilt u meer informatie over afvalscheiding
in Winkels en Winkelcentra?

Als u dit formulier wilt verzenden, moet u onze Privacyverklaring accepteren(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.