Kooi Camerabewaking kiest voor de ShuffleBin afvalscheidingssysteem om voortaan het kantoorafval gescheiden in te zamelen.

Kooi Camerabewaking zocht een afvalscheidingssysteem om voortaan het kantoorafval gescheiden in te zamelen. Rutger Werkhoven, manager Quality & Sustainability bij Kooi, vertelt welke rol duurzaamheid binnen het bedrijf speelt. En natuurlijk waarom hun keuze nu juist op de ShuffleBin van Herena Afvalbakken is gevallen.

Internationale camerabeveiliging

“Voor tijdelijke, mobiele camerabeveiliging ben je bij Kooi aan het juiste adres”, opent Rutger het gesprek. “Misschien heb je onze camera-units wel eens langs de weg zien staan bij bouwterreinen of bij wind-en zonneparken in aanbouw? Twaalf jaar geleden is dit bedrijf opgericht door Pieter Kooi. Onze ‘vloot’ bestaat inmiddels uit zo’n 4000 systemen, verdeeld over heel Europa. Het hoofdkantoor is gevestigd in Drachten. We ontwikkelen, produceren en leveren de camerasystemen zelf en daarnaast verzorgen we de monitoring via onze eigen alarmcentrale. Daar worden alle systemen uitgelezen, beoordeeld en geanalyseerd”. 

Duurzaam ondernemen

“Het bedrijf groeit nog elke dag. De fase ‘Kooi 2.0’ is inmiddels aangebroken. En daar speelt duurzaamheid een belangrijke rol in. Vanuit onze opdrachtgevers worden er op dit gebied steeds meer eisen gesteld. En ook veel jonge werknemers vinden het belangrijk dat hun werkgever aandacht besteed aan duurzaamheid. Thuis probeer je ook zoveel mogelijk het afval te scheiden, dus waarom niet op kantoor?”

“Begin 2022 hebben we met een aantal collega’s onderzocht hoe Kooi duurzame impact kan maken. We kwamen tot een aantal conclusies. Eén daarvan was dat duurzame huisvesting in deze tijd essentieel is. Als bedrijf willen we naar onze medewerkers en bezoekers uitstralen, dat we ons best doen om circulair te ondernemen. Zichtbare afvalscheiding is daar een onderdeel van, waar we met ons ‘Green Team’ handen en voeten aan hebben gegeven met de ShuffleBin”.

Keuze voor Herena Afvalbakken

“Voorheen had iedereen een eigen afvalbakje op z’n kantoor staan met zo’n plastic zakje erin. Uiteindelijk kwamen al deze zakjes in één grote container voor restafval terecht. Dat was voor mij een doorn in het oog. Onder het motto ‘als je iets doet, doe het dan goed’, zijn we op zoek gegaan naar een passend afvalscheidingssysteem. Bij m’n vorige werkgever hadden we een soortgelijk systeem als de ShuffleBin in gebruik. Na wat googelen, kwamen we uit bij de ShuffleBins van Herena”.

De modulaire ShuffleBin

“De ShuffleBins die nu op kantoor geplaatst zijn, bestaan elk uit 4 modules: Bekers, restafval, PMD en bio. De bio-module heeft een liftdeksel, waardoor deze netjes afgesloten kan worden. Wel zo prettig dat dit afval niet gaat stinken. We hebben gekozen voor de witte uitvoering. Lekker fris en strak! In elke module zit een vuilniszak in de kleur van de afvalstroom. Zo zie je in één oogopslag in welke afvalbak het afval gegooid moet worden. Super handig!”

“De ShuffleBin heeft alles in huis waar we naar zochten: Een hufter-proof, kwalitatief systeem dat met z’n strakke design prima past in ons interieur. Het mooie is ook dat Herena een afvalscheidingswijzer heeft ontworpen. Deze kun je achter de ShuffleBin plaatsen om bewustwording bij de medewerkers te creëren. Echt een meerwaarde. Alles aan de ShuffleBin is strak en functioneel”. 

“Op de website van Herena zagen we dat de ShuffleBin ook een module voor papier heeft. Deze hebben we bewust niet toegevoegd aan het systeem. In de toekomst willen we graag een ‘paperless office’ worden, vandaar dat we een module voor papierafval niet faciliteren. Onze afvalverwerker, Renewi, is trouwens ook meegenomen in ons plan van afvalscheiding. Dit bedrijf komt het afval nu ook gescheiden ophalen”. 

Introductie ShuffleBins

“Slechts het plaatsen van de ShuffleBins zonder toelichting, leek ons niet genoeg om draagvlak te creëren bij de medewerkers. Daarom hebben we op een middag eerst alle oude afvalbakjes verzameld. Daarna hebben we de splinternieuwe ShuffleBins op een aantal plekken geplaatst. Vervolgens heeft onze marketingafdeling namens het Green Team een mail verstuurd met daarin het verhaal waarom we vanaf nu met de ShuffleBins het kantoorafval willen scheiden”.

“De mail opende met een pakkende afbeelding: ‘Ben je nou helemaal van de ratten besnuffeld? Scheid je afval!’. Deze was ook als poster op diverse plekken op kantoor opgehangen. De reacties van de medewerkers bij de implementatie van de ShuffleBins waren positief. Veel van hen vonden het hoog tijd worden dat er een duurzame oplossing kwam voor de vervuilende afvalbakjes. Ik merk nu al dat iedereen het afval op de juiste manier wil inzamelen. Dat is mooi. De plaatsing van de ShuffleBins gaat ons vast intern ook helpen om duurzaamheid regelmatig op de agenda te zetten”, beëindigt Rutger het interview.

Wilt u net als Kooi Camerabeveiliging duurzaam afval scheiden? Bekijk hier alvast het assortiment van Herena Afvalbakken en ontdek de diverse mogelijkheden van onze modulaire afvalscheidingssystemen.


Kooi Camerabewaking kiest voor de ShuffleBin afvalscheidingssysteem om voortaan het kantoorafval gescheiden in te zamelen.

Herena Afvalbakken. Bekijk ons volledige assortiment. Begin nu met duurzaam afval scheiden. Herena Afvalbakken biedt een breed assortiment aan van totaaloplossingen voor gescheiden afval voor kantoor, onderwijs, overheid, zorg, horeca en winkels. Ook rookvoorzieningen behoren tot ons assortiment. Bent u klaar voor uw afval transitie? Voor meer informatie neem contact met ons op.